Gratis inspiratie, podcasts en lessen in deze Week van de Mediawijsheid

Veel van onze leden maken zich sterk vóór mediawijsheid. Vooral van 10 t/m 17 november in de Week van de mediawijsheid! Het thema dit jaar is: ‘#hierniet’ en draait om het stellen van grenzen bij kwetsend gedrag online. Sexting, online pesten, naming and shaming. Vroeger ondenkbaar. Nu iets om kinderen weerbaar tegen te maken. Kun je ook wat inspiratie hierbij gebruiken in je klas of als organisatie?

Algemene inspiratie
De Rolf groep plaatst twee inspiratieberichten tijdens deze week op social media. Hiermee leer je veilig en slim omgaan met je iPad. Handig voor kinderen in de klas. En een gratis activiteitenboekje met 4 opdrachten voor de onder- en bovenbouw om de eerste stappen te zetten richting mediawijsheid:

  1. https://www.derolfgroep.nl/inspiratie/mediawijsheid-zo-leer-je-veilig-en-slim-om-te-gaan-met-je-ipad/
  2. https://www.derolfgroep.nl/inspiratie/gratis-opdrachtenboekje-mediawijsheid/

 

Podcasts
Edutrainers deelt twee podcasts over mediawijsheid en hoe leerkrachten daarmee om kunnen gaan:

  1. https://youtu.be/ZRLnj9YH8w0

Deze gaat over Joyce Gepkens, leerkracht, ICT-coach bij CBS de Acker en Mediacoach bij Spectrum SPCO.

“Ik wist al op 6-jarige leeftijd dat ik juf wilde worden! Want ik hou vooral van uitleggen, presenteren, plannen en gesprekken voeren!”

Laura van Teacher Tech Heroes, begeleidt het open en eerlijke gesprek. Met focus op het kijken vanuit de ouder: Hoe begeleiden we de kinderen online en hoe beschermen we ze? Hoe helpen we de kinderen in een online wereld waar we zelf niet allemaal in opgegroeid zijn!? Is het verstandig om ouderavonden over mediawijsheid te verplichten? En meer.

  1. https://youtu.be/im13-44qHfw

Gaat over TikTok-Juf: Sanne Assink! Zij is leraar in het basisonderwijs op de Petrusschool in Hengevelde van Stichting Keender. En content creator; ze maakt TikTok-video’s met haar leerlingen. Zo leert ze kinderen:

“Er zijn kansen, maar ook risico’s zijn aan het gebruik van social media.”

Een gesprek over onderwijs, waarom en hoe ze voor de klas is gekomen én op welke manieren ze technologie inzet in de klas, als middel, maar ook soms ook als doel!

 

Extra les
Nieuwsbegrip van de CED-Groep maakt elk jaar samen met Netwerk Mediawijsheid een extra les die aansluit bij de Week van de Mediawijsheid. Deze les kun je ook maken als je geen licentie voor Nieuwsbegrip hebt en kun je vinden op:

  1. Extra les Week van de Mediawijsheid ‘#hierniet’ – Nieuwsbegrip.
  2. Extra lessen die passen bij de Week van de Mediawijsheid 2023 – Nieuwsbegrip
    De extra lessen staan onderaan, over bijvoorbeeld deepfake video’s, nepnieuws en sociaal gedrag stimuleren.

 

Game
Speciaal voor groepen 7 en 8 is er ook een game ontwikkeld als je na deze les verder zou willen met mediawijsheid? De aanmelddatum is helaas verstreken, maar misschien iets voor volgend jaar om in de gaten te houden? Want van 9 t/m 17 november gaan kinderen de strijd aan in de gratis spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Duizenden klassen strijden om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Met mooie prijzen! Kijk voor meer informatie op de website van MediaMasters.

 

Steun ook
Tenslotte heeft Nieuwsbegrip het #hierniet-initiatief ondertekend. De lijst met vele tientallen organisaties die zich inzetten voor een socialere online wereld. Onderteken jij het ook?

 

Toegift: interactief VR-lesprogramma tegen cyberpesten

Het ABC heeft samen met ShootLab een interactief Virtual Reality (VR)-lesprogramma ontwikkeld om cyberpesten tegen te gaan. Amsterdamse scholen kunnen dit gratis aanvragen. Het is voor de 1e en 2e klas in het voortgezet onderwijs en heet ‘Doe iets’. Leerlingen zien zichzelf letterlijk in de pestsituatie en in de les volgen opdrachten en rollenspellen. Aanvragen of meer informatie.

 

Meer informatie op:  Week van de Mediawijsheid: #hierniet.

Gratis inspiratie, podcasts en lessen in deze Week van de Mediawijsheid