Digitalisering

Digitalisering kan helpen de onderwijskwaliteit te verbeteren, mits scholen en instellingen vanuit hun eigen onderwijskundige visie passende en doordachte keuzes kunnen maken. Onderwijsinstellingen hebben bij het maken van keuzes behoefte aan goede informatie, ondersteunende expertise en voldoende middelen, tijd en ruimte om technologie in het onderwijs een goede plek in hun praktijk te bieden. Ook kampen scholen naast de uitdagingen op het gebied van digitalisering met leerlingen die het onderwijs verlaten zonder goede beheersing van de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen.

Recent zijn de concept kerndoelen voor digitale geletterdheid in het onderwijs bekendgemaakt, waardoor het onderwijsveld ongetwijfeld vragen heeft en wil weten welke interventies en good practices beschikbaar zijn. De leden van OON zetten hun expertise op het gebied van digitale geletterdheid strategisch en veranderkundig in bij het adviseren van scholen.

Door middel van nauwe samenwerking met belangrijke stakeholders zoals Kennisnet en SLO, en het Expertisecentrum Digitale Geletterdheid streven we ernaar om kennis over digitale geletterdheid te ontwikkelen, te delen en te verspreiden. Onze leden zijn goed gepositioneerd om scholen te ondersteunen bij het begrijpen en implementeren van de concept kerndoelen, en bij het ontwikkelen van effectieve interventies en best practices op het gebied van digitale geletterdheid.

Samenwerking op het gebied van expertiseontwikkeling, kennisdeling en kennisverspreiding stelt ons in staat om gezamenlijk te werken aan het versterken van digitale geletterdheid in het onderwijs. Door deze samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat scholen de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen om hun leerlingen optimaal voor te bereiden op een steeds digitaler wordende wereld.