Coöperatie Onderwijszorg Nederland
Onderwijszorg Nederland (ONL) is de landelijke coöperatie van adviesbureaus van Onderwijsontwikkeling Nederland en biedt (gespecialiseerde) zorg bij diagnose en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie (EED) en gedragsproblemen bij kinderen. ONL heeft gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen in dienst die dagelijks intensief en geïntegreerd samenwerken met scholen, ouders, kinderen, (sociale) wijkteams en gemeenten. In de dienstverlening van ONL staat het individuele kind centraal.
Kwaliteit
Alle ONL-leden dragen het Keurmerk Onderwijsontwikkeling, zijn daarmee ISO-gecertificeerd en Cedeo-erkend en zijn aangesloten bij het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). ONL voert ieder jaar een cliënttevredenheidsonderzoek uit, waaruit blijkt dat kinderen en ouders al jarenlang zeer tevreden zijn over de ONL-behandeling. Natuurlijk meten we het effect van onze diagnostiek en behandeling doorlopend.
Wetenschappelijke basis
ONL beschikt over jarenlang opgebouwde kennis over en ervaring met diagnostiek en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie. ONL werkt altijd volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en met daarbij passend behandelingsmateriaal.
ONL-dyslexiebehandeling op maat
Het ONL-zorgtraject duurt 1,5 jaar en wordt passend gemaakt bij de mogelijkheden van het kind, de ouders en de school. ONL maakt altijd optimaal gebruik van de informatie van de school en de ouders.
De behandeling kent een vaste methodische opbouw die voldoet aan de hoogwaardige ONL-kwaliteitstandaard. Afhankelijk van de mogelijkheden van kinderen met EED en diens omgeving – school en thuis – wordt de behandeling op onderdelen op maat gemaakt. Zo kan ONL aan ieder kind en onder verschillende condities kwalitatief maatwerk leveren.
Download onze brochure voor scholen en ouders.
Blended learning
De ONL-behandeling is blended: we zien meerwaarde in face-to-face behandelsessies met een behandelaar én hebben daarnaast digitale aanvullingen op de behandeling met het programma Letterlicht.
Lichtpunten van Letterlicht:
• De oefeningen zijn visueel aantrekkelijk en uitnodigend.
• De oefeningen zijn ondersteund met gesproken tekst, want éérst luisteren en dan schrijven is enorm belangrijk.
• Het gebruik van symbolen, die de structuur van klanken en woorden vereenvoudigen, is ons uitgangspunt.
• Het programma staat in directe verbinding met het digitaal logboek, zo wordt de behandeling steeds aangescherpt op basis van geboekte resultaten.
• Het kind werkt samen met de behandelaar op een tablet/pc.
De software is hiermee een krachtige verrijking van ons behandelmateriaal. Uiteraard blijft de klik tussen het kind en de eigen behandelaar de belangrijkste sleutel tot succes!
Tijdens de behandeling werken we allemaal met Letterlicht, dus niet alleen het kind, maar ook ouders en school. Op deze manier zijn we allemaal goed op de hoogte van wat iedereen doet en houden we korte lijnen met elkaar. Zo wordt de integrale aanpak met school én ouders bevorderd.

Prentenboek ‘Max en de maximonsters’ voor 2,50 euro verkrijgbaar in de boekhandel
Vanaf vrijdag 18 juni zullen 300.000 exemplaren van Max en de Maximonsters overal in de boekhandel liggen voor € 2,50. Het prentenboek is al 58 jaar een bestseller en vertaald in 40 talen. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht. Max en de...
‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt voor 3,50 euro verkrijgbaar in de boekhandel
De leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar...
Hoe is het nu met Thijs?
In 2009 werd de coöperatie Onderwijszorg Nederland opgericht, toen met als doel om een eenduidig aanbod van behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie bij kinderen aan te kunnen bieden. Daarmee kwam onze behandeling ook in aanmerking voor de vergoeding via het...