KlasseContact

KlasseContact maakt het voor chronisch of ernstig zieke kinderen die langdurig niet naar school kunnen mogelijk lessen te volgen in de eigen klas, met de eigen leerkracht. Zo raken zij minder snel achterop met de lesstof en, net zo belangrijk, blijven zij in contact met hun leerkracht en klasgenoten.

De leerling kan vanachter de KlasseContact-laptop thuis of in het ziekenhuis actief deelnemen aan de lessen. In de klas staat een KPN Klasgenoot, dit is een ICT-set waarmee een beeld- en geluidsverbinding kan worden gemaakt tussen de school en de leerling, thuis of in het ziekenhuis. De leerling is zo aanwezig in de klas en volgt, zo veel als mogelijk, onderwijs net als zijn of haar klasgenoten.

Dit bijzondere project is een gezamenlijk initiatief van Onderwijsontwikkeling Nederland en het KPN Mooiste Contact Fonds. Bij de uitvoering van KlasseContact wordt nauw samengewerkt met het netwerk Ziezon. Dit is het landelijk netwerk ziek zijn & onderwijs, dat is opgericht door Onderwijsontwikkeling Nederland i.s.m. de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra). Gezamenlijk streven zij het doel na langdurig zieke leerlingen in contact te houden en onderwijs te laten volgen met hun klasgenoten. Het project is in 2008 gestart met de inzet van 85 beschikbare ICT-sets. In 2017 zijn er voor 570 zieke leerlingen ICT-sets geplaatst waarmee zij onderwijs op afstand kunnen volgen. In dat jaar hielpen de KlasseContact-helpdesk en de monteurs 1100 chronisch en ernstig zieke leerlingen én hun leerkrachten met technische en gebruikersvragen.

Voor welke leerlingen is KlasseContact bestemd?

KlasseContact is bestemd voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Een leerling komt in aanmerking als hij of zij een chronische of ernstige somatische ziekte heeft en hierdoor gedurende langere periode niet naar school kan gaan. De leerling moet dan wel worden begeleid door een consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). De consulent is de verbindende schakel tussen ouder/leerling en de school.

Consulenten OZL

De consulenten OZL, die in dienst zijn bij de adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp en de universitair medische centra, begeleiden de leerlingen. Zij zijn verenigd in het landelijk netwerk ziek zijn & onderwijs (Ziezon). Binnen het netwerk vindt deskundigheidsbevordering, samenwerking en kennisoverdracht plaats met als doel de kwaliteit van de onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen te versterken. Door de actieve inzet van de consulenten van Ziezon en vele anderen maken er steeds meer leerlingen gebruik van KlasseContact.

Aanvraag KlasseContact

Een aanvraag voor KlasseContact verloopt in overleg met de consulent OZL, de ouder/verzorger en de school. De consulent dient een aanvraag in bij Onderwijsontwikkeling Nederland, die de aanvraag vervolgens beoordeelt en doorstuurt naar KPN voor de verdere uitvoering. De ouder kan via de school in contact komen met de consulent. De KPN Klasgenoot wordt door de logistieke organisatie van KPN geplaatst.

Naar KlasseContact

Samen staan we sterk. Daarom maken we graag deel uit van het landelijk onderscheidend en sterk netwerk van onderwijsontwikkelaars in Nederland.

Peter de Jong, Directeur-bestuurder BCO Onderwijsadvies

Wij werken graag samen met de aangesloten onderwijsadviesbureaus. Wij blijven onze eigen visie uitdragen, maar ervaren een enorme meerwaarde in de samenwerking rond nieuwe producten en het positioneren in het onderwijsveld.

Elard Pijnaken, Directeur-bestuurder BVS Schooladvies 

Wij vinden het een meerwaarde om onderdeel te zijn van een landelijk dekkend netwerk met gelijkwaardige partners. De gezamenlijke lobby maakt ons als partij sterker in de markt.

Dirk Verweij, Manager Driestar onderwijsadvies

Onderwijsontwikkeling Nederland is een laagdrempelige branchevereniging met veelal direct beschikbare expertise. De aangesloten leden fungeren voor ons als regionaal en landelijk klankbord en als netwerk om op te trekken in marktgerichte thema's.

John Hoeberichts, Directeur-bestuurder IJsselgroep Educatieve Dienstverlening 

Met Onderwijsontwikkeling Nederland zijn we vanuit diverse achtergronden samen dienstbaar aan onderwijs en jeugdhulp van goede kwaliteit.

Arno Bronkhorst, Raad van Bestuur KOC Diensten

Door samen te werken met andere leden van Onderwijsontwikkeling Nederland kunnen wij ons' impact op leren vergroten en ieder kind nog betere zorg bieden.

Martin van der Meer, Bestuurder 1801

Via Onderwijsontwikkeling Nederland is er de ingang tot de politiek, waardoor we snel kunnen schakelen en samen in kunnen springen op nieuwe kansen.

Irene Harmsen, Bestuurder Onderwijsversterkers

Wij vinden het belangrijk om lid te zijn vanwege het kwaliteitskeurmerk en vanwege de kwalitatief hoogwaardige informatievoorziening van Onderwijsontwikkeling Nederland.

Kirsten Wolfert, Directeur SAD Wassenaar

Alleen kom je ver, samen kom je verder.' Onderwijsontwikkeling Nederland is voor Via Socium de plek om in gezamenlijkheid met de leden optimale kansen te creëren voor Onderwijs, Zorg, Jeugd en professionals die in de sector werkzaam zijn.

Anita Schuiling, Directeur-bestuurder Via Socium Zorg en Onderwijs 

De gezamenlijke lobby en een landelijk dekkend netwerk zijn voor ons belangrijke punten van het lidmaatschap. Ook het samen op de markt zetten van producten en kennis delen zijn pluspunten.

Annemarie Kaptein, Bestuurder Bazalt Groep

CPS gelooft in de kracht van verbinding. Door samen te werken kunnen wij ons nog beter inzetten voor goed onderwijs voor de leerlingen van nu en de samenleving vanmorgen.

Yvonne van den Berg, directeur CPS

De beste kansen voor ieder kind. Dat is wat stichting CED-Groep drijft. Samen met collega instellingen kunnen we in deze mooie branchevereniging nóg meer betekenen voor het onderwijs.

Als leren je lief is – CED Groep

Effectieve onderwijsontwikkeling kan niet zonder de expertise van onze branche. Ons werk is maatschappelijk heel relevant!

Henk Wilbers, directeur-bestuurder Cedin

De Rolf Groep

Door samenwerking en partnership maak je het verschil. Daarom sluiten we ons graag aan bij Onderwijsontwikkeling Nederland. - Prince Heyliger, directeur-bestuurder De Rolf groep

InterZin

Met trots zijn wij aangesloten bij Onderwijsontwikkeling Nederland. Wij gaan net als Onderwijsontwikkeling Nederland voor kwaliteit en duurzame interventies in het onderwijs. Door gebundelde krachten kunnen we samen een stap zetten in het versterken van mooi en goed onderwijs. - Jacqueline Sweerts, InterZin

Samen werken we aan nog beter digitaal onderwijs voor elk kind!

Laura Walters-Goudsmit, Edutrainers

TMI

Kwaliteit. Dat draagt Onderwijsontwikkeling Nederland uit. Door het krachtige netwerk zorgen we ervoor dat het onderwijs in Nederland op een goede manier door kan blijven ontwikkelen. TMI wil daar maar al te graag aan bijdragen! - Michiel Kalverda

Het is onze ambitie om het beroepsonderwijs in Nederlands optimaal te faciliteren bij hun maatschappelijke opgaven. Onderwijs Ontwikkeling Nederland helpt daarbij met een landelijk netwerk en het bundelen van krachten.

Robbert Koldenhof, CINOP

Onderwijs voor Zieke Leerlingen in het Jeugdjournaal

Onderwijs voor Zieke Leerlingen in het Jeugdjournaal

Afgelopen maandag zond het Jeugdjournaal een mooi verhaal over Lynn uit. Lynn is ziek maar zit dankzij hulp toch ‘in’ de klas. Een consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) en een Klasgenoot, een initiatief van Onderwijsontwikkeling Nederland en KPN...

Lees meer
Ruim 1.100 kinderen ondanks ziekte toch in de klas

Ruim 1.100 kinderen ondanks ziekte toch in de klas

2017 recordjaar voor KlasseContact Het afgelopen jaar waren ruim 1.100 kinderen, ondanks langdurige ziekte, toch ‘aanwezig’ in de klas dankzij KlasseContact. Nog nooit volgden zo veel kinderen op afstand lessen via de KPN Klasgenoot, een videoverbinding waardoor je...

Lees meer
Eindexamens achter de rug voor KlasseContact-leerlingen

Eindexamens achter de rug voor KlasseContact-leerlingen

De eindexamens zijn weer achter de rug. Een opluchting voor alle leerlingen die eindexamen hebben gedaan. Voor sommige leerlingen verloopt de weg naar het diploma bijzonder moeilijk. Havo-leerlinge Noor en vwo-er David-Jan zijn hier goede voorbeelden van. Noor zal met...

Lees meer