Even geen patiënt, maar een leerling

Een aantal leden van onze vereniging ondersteunen scholen als zij een zieke leerling hebben, wanneer de verwachting is dat dit langere tijd gaat duren.

Onze leden kunnen deze ondersteuning voor scholen kosteloos bieden door een subsidie die zij ontvangen van het Rijk. Dit krijgen ze voor de Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) voorziening. Consulenten ondersteunen scholen zodat ze kunnen blijven voldoen aan hun zorgplicht. Dankzij deze OZL-voorziening kunnen we gezamenlijk met scholen voorkomen dat jaarlijks circa 5000 ernstig en langdurige zieke leerlingen een leerachterstand oplopen.  
 
Hoe waardevol dit werk is wordt geïllustreerd door het verhaal van twee OZL-consulenten, Claudia Molier en Katie Gramsbergen, werkzaam bij de Bazaltgroep. Onderwijsontwikkeling Nederland publiceerde 2 jaar geleden een praktijkverhaal over de ingrijpende uitdagingen voor deze leerlingen en hun omgeving. De betrokkenheid die de consulenten ervaren spreekt boekdelen: 


Heel vroeger zat ik nog wel eens vloekend of huilend, of tegelijk, in de auto. Om de indringendheid, de ernst en de impact van ziekte, én de onvoorstelbare draagkracht van de leerlingen en de ouders. Het respect en de bewondering daarvoor neemt nooit af., aldus Claudia. 


Hoe ziet het werk van een OZL-consulent eruit? Lees hier het praktijkverhaal over de onderwijsondersteuning van zieke leerlingen. 

Even geen patiënt, maar een leerling